Există foarte multe dezbateri în privința denumirilor folosite pentru ceea ce fac trainerii: prezentator, instructor, facilitator, coach, etc.
La Școala de Training noi credem că este vorba despre ceea ce facem, și nu despre cum ne numim.
Ca trainer trebuie atât să prezinți concepte și informații, cât și să facilitezi discuții și dezbateri pe marginea lor, pentru a asigura un transfer eficient al învățării. Deasemenea, e nevoie să fii alături de cursanți atunci când participă la activitățile de training ( simulări, ativități de grup sau individuale, studii de caz, jocuri de rol, învățare experiențială, etc.) și apoi să discuți despre cum s-au simțit, ce provocări au avut, ce-au învățat din asta, și mai ales cum pot aplica ce-au învățat în viața reală.
Noi credem că un trainer bun intră pe rând în rolul de prezentator, instructor, facilitator, coach, și că fiecare dintre aceste roluri necesită un set de abilități specifice. În cursul de Train The Trainer noi le antrenăm pe rând pe fiecare dintre ele, pornind de la abilitățile pe care cursanții noștrii le posedă deja, și oferindu-le opțiuni pentru îmbunătățire ( reglaje fine, așa cum le numim în curs).
Am spus tot timpul că este extraordinar să fii trainer, n-am spus niciodată și că este ușor 🙂
Întrebarea firească pe care o primesc foarte des este : poate oricine să devină trainer ?
Răspunsul meu este de fiecare dată același : poate oricine își dorește asta cu adevărat ! Pentru ca dorința respectivă nu a apărut pur și simplu. Vine de undeva….
Mihai Curelea Master Trainer & Coach
Școala de Training